Shop- and Office Building – Stone Town – Zanzibar

Preliminary sketches for a commercial building east of Bwawani Hotel and north of Malawi Road – Plot Size 7.10m x 14.00m

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Environmental Control – Indoor comfort:   Indoor comfort is largely dependent on the control of air movement and radiant heat. Maximum air movement is insured by large openings and at the same time solar radiation is prevented from reaching the structure.

.

.

.

.

.

ground floor

.

.

.

.

mezzanine floor

.

.

.

.

first- and second floor

.

.

.

.

.

roof terrasse 1 + 2

.

.

.

.

.

.

cross section – road (and bay), right of the building; lake, left of the building

.

.

Foundations:  Type of foundations will be designed by the structural engineer, considering soil-condition-data.

Construction:  Noncombustible construction; reinforced concrete-columns, -slabs and cement-block walls according to the engineer’s specifications.

Stairs:  Straight-run, steel, open risers.

.

.

.

.

.

.

north west elevation – road, left; lake on the right side of the building

.

.

.

Construction:  Exposed load bearing column/slab structure.

Walls: Coated and painted concrete-block walls.

Windows:  Glazed steel-frames.

Climate control:  “Boriti”-screens (use Boriti’s only then considered sustainable) to protect all exterior walls from direct sunlight, allowing maximum cross-ventilation of the building.

.

.

.

.

.

north east elevation – left, to Malawi Road; right, to Bwawani Hotel

.

.

.

.

Typological Reference – pole structure under construction, about 100 years ago

.

.

photography – The Humphrey Winterton Collection.

.

..

.

north east view from the site – the bay, mangrove forests in the background

.

.

photography – Erwin Schelbert

.

.

.

.

.


About this entry